ח"א
בית הדין הצבאי המחוזי ח"א
|
728-12
19/02/2013
|
בפני השופט:
רס"ן אבי שליו
|
- נגד - |
התובע:
התובע הצבאי עו"ד סגן חנן גלפרין
|
הנתבע:
טוראי ש.פ. עו"ד סרן אנסטסיה רוזנקרנץ
|
הכרעת דין וגזר דין |
על פי הודאתו, מורשע הנאשם בעבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו - 1955, על כי נעדר מיחידתו, XXXX מיום 04/01/12 ועד יום 16/12/12, בסך הכל 348 ימים, בהתאם לכתב האישום ולפרטים הנוספים.
·
ניתנה היום,
19/02/13
,
ט' אדר תשע"ג
, והודעה בפומבי ובמעמד הצדדים.
___________
שופט
גזר - דין
הנאשם, טוראי ש.פ., הורשע על פי הודאתו בעבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, על כי נעדר מיחידתו במשך שלוש מאות ארבעים ושמונה (348) ימים, עד להתייצבותו.
הנאשם התגייס לצה"ל בחודש יוני 2010 ושובץ בתפקיד טבח.
אין זו היעדרותו הראשונה של הנאשם. עסקינן בהיעדרות שמינית וזו הפעם השלישית שהנאשם התייצב בבית הדין. כנגד הנאשם תלוי ועומד עונש מאסר מותנה בן שישים (60) ימים שנגזר עליו בת/2 וזאת לאחר שנעדר שישים וארבעה (64) ימים.
הנאשם נשוי ורעייתו עברה שתי הפלות ובמסגרת ההליכים כבר אושר פיטורו משירות.
ההגנה הגישה אסמכתאות אודות מצב כלכלי דחוק של הנאשם (ס/1) והפנתה לכך שועדת אי התאמה אישרה עוד ביום 23/11/11 את פיטורו משירות. המלצת הועדה התקבלה בגחל"ת (כעולה מס/6) ביום 23/01/13 ואושרה חודש לאחר מכן על ידי מיטב. לפיכך נטען כי הנאשם שוחרר למעשה משירות עוד בטרם החלה ההיעדרות הנוכחית.
רעייתו של הנאשם שהעידה מטעם ההגנה התייחסה לנסיבות נישואיהם של הנאשם ושלה והעובדה כי הפילה הריון ראשון ולאחר מכן הפילה הריון שני. העדה התייחסה לנסיבות המשפחתיות הקשות שאליהן נקלעו הצדדים, לרבות דיכאון לאחר ההפלות ומצב כלכלי קשה שבעיתו התקשו לשכור דירה. נטען כי הנאשם לא פעל על פי הפרוצדורה הנדרשת כאשר התקבלה המלצה לשחררו משירות, אולם מן הראיות עולה כי הנאשם ידע שתלוי ועומד נגדו מאסר מותנה ועל כן לא השלים את הליך השחרור שלו.
עבירות של העדר מן השירות שלא ברשות מחייבות את מיצוי הדין ולו מטעמים של הרתעה חברתית. המדובר בעבירה החותרת תחת רשויות הצבא והדבר מקבל משנה תוקף עת מדובר במי שהצבא אישר לו שירות כטבח שמאפשר לשרת שבוע בבית ושבוע בבסיס.
החלטת הועדה לפטור את הנאשם משירות בדרך כלל נתפסת כנסיבה לקולא, אולם כעולה מס/6 מערך גחל"ת המליץ על פטור משירות נוכח ההיעדרויות הרבות של הנאשם וכליאותיו החוזרות (במועד ההמלצה סבר הנאשם שש מאות ואחד (601) ימי תב"ן). אשר על כן ההמלצה לפטור את החייל ניתנה בגין התנהגות רעה וחמורה. יוצא מכך היא כי כדברי התביעה, "החוטא יוצא נשכר" ובאמצעות היעדרויות נישנות מן השירות הוא כפה על רשויות הצבא לפטור אותו מהשירות. הדבר פוגע בעיקרון השוויון ומטיל נטל על אחרים.
מאידך, החייל נקלע למסכת משפחתית מורכבת במסגרתה בת זוגו נכנסה להריון והנאשם נשא אותה לאישה. בסמוך לנישואים אשתו עברה הפלה ונקלעה למצב רגשי קשה. הריון נוסף לא צלח על כל ההשלכות הרגשיות הנלוות לכך. בהיות בני הזוג זוג צעיר שאינו מקבל תמיכה משפחתית הם נקלעו למצב כלכלי קשה שחייב את הנאשם לצאת לעבוד ולפרנס.
לאחר ששקלתי כל אלה מצאתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
- שבעים (70) ימי מאסר לריצוי בפועל, שיימנו החל ביום מעצרו.
- הפעלתו, של עונש המאסר המותנה, בן שישים (60) הימים, שהוטל ב-ת/2 כך ששלושים (30) ימים מתוכו ירוצו בחופף לעונש המאסר המוטל בסעיף 1 ושלושים (30) יום ירוצו במצטבר. סך הכל ירצה הנאשם מאה (100) ימי מאסר.
- עונש מאסר מותנה בן שלושים (30) ימים למשך שנתיים (2), שלא יעבור עבירה לפי סעיף 92, 94 או 102 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו - 1955. בהחלטתי זו לקחתי בחשבון כי הנאשם שוחרר ועליו רק לסיים את הפרוצדורה ולהתייצב בבקו"ם לצורך השחרור.
רען כליאה במקמצר ישקול את סיום ריצוי המאסר בבס"כ
X בהתחשב בכך שרעיית הנאשם מתגוררת אצל אביה באילת.